top of page

Je puding vedno lahko samo sladica?

Je sploh še kdo med vami, ki še ni poskusil tega vedno bolj priljubljenega proteinskega pudinga? Misliš, da je puding pač puding in gre zgolj za marketinško potezo, ki te pritegne s tem, da so imenu dodali “proteinski” ali je v katerem pogledu dejansko "boljši" od klasičnega?

puding, čokoladni, proteinski, vindija, z bregov, zbregov, vanilija, proteinski puding, čokolada, sladica, malica
Navadni in proteinski puding

Lonček proteinskega pudinga ima sicer večjo energijsko vrednost kot lonček navadnega pudinga, vendar vzemi v obzir, da sta embalaži različno veliki. Desni lonček drži 180 g, medtem ko navadnega pudinga dobiš le 125 g.


Glavna sestavina obeh izdelkov je mleko. V obeh primerih uporabljeno delno posneto mleko, zato je vsebnost maščob enaka. Prednost proteinskega pudinga pa je ta, da je narejen iz mleka brez laktoze, zato je primeren tudi za vse, ki vam mlečni sladkor povzroča težave.


Prva pomembna razlika med izdelkoma je vsebnost beljakovin. Klasični puding vsebuje le malo beljakovin, saj je mleko praktično edina sestavina, ki k temu prispeva. Proteinski puding pa ima, kot že ime pove, večjo vsebnost beljakovin. Razlog za to se skriva v njegovih sestavinah, med katerimi najdeš dodane mlečne beljakovine. Z enim lončkom proteinskega pudinga zaužiješ kar 18 g beljakovin, torej se z njim že močno približaš tisti priporočeni količini, ki naj bi jo vseboval posamezen obrok.


Druga pomembna razlika med izdelkoma je vsebnost sladkorja. Pri klasičnem pudingu je sladkor med sestavinami naveden na drugem mestu in že iz tega lahko sklepaš da gre za živilo z veliko sladkorja. Ta majhen lonček vsebuje kar 16 g sladkorja, kar sta približno dve veliki žlici. Na drugi strani pa imamo proteinski puding, kjer je lonček večji, pa vseeno vsebuje skoraj polovico manj sladkorja. Sladkorja pravzaprav sploh ne najdemo med sestavinami, saj je proteinski puding slajen samo s sladili, ki brez dodatnih kalorij poskrbijo da je puding še vedno sladek kot puding mora biti.


Proteinski puding je zaradi visoke vsebnosti beljakovin in manjše vsebnosti sladkorja povsem primeren kot sladica, malica ali kot dodatek za popestritev obrokov. Če ti je njegov okus všeč, lahko brez težav postane redni del tvojega jedilnika. Klasični puding pa naj raje tudi služi svojemu klasičnemu namenu – kot občasna sladica po uravnoteženem obroku.


Zakaj pa ti kupiš proteinski puding - zaradi imena in sestave ali zato, ker ti je dejansko boljši od običajnega?

5,228 views0 comments

Comments


Pridruži se ostalim prejemnikom e-novic!

Ostani na tekočem z objavami, dogodki, popusti in drugimi novicami - prijavi se na e-novice in postani del naše skupnosti.

bottom of page